Logo
Základní informace
Kraj:Královéhradecký
Okres:Trutnov
GPS souřadnice:50.735966N, 15.739661E

Hora Sněžka je nejvyšší horou nejen Krkonoš, ale i celé České republiky. Skalnatým vrcholem hory Sněžky, který má rozlohu asi 30 akrů, prochází česko-polská hranice. Na severní polské straně se svahy Sněžky svažují do údolí řeky Lomničky. Jižní svahy na české straně spadají do Obřího dolu, západní klesají na Úpské rašeliniště a východní přechází v Obří hřeben.

Vrcholek hory je skalnatý a má rozlohu okolo 120 000 m². Jelikož je Sněžka nejvyšší hora v širokém okolí, je z vrcholu rozsáhlý panoramatický rozhled. Vrchol slouží jako častý turistický cíl a pro jeho dosažení je možné využít celou řadu turistických cest a to jak pěších, cyklistických, tak i běžkových.

Na vrchol hory Sněžky se můžete dostat různými způsoby. Na vrcholu se nachází několik stojících staveb. Nejstarší stavbou je rotundová kaple sv. Vavřince, dále se zde nachází Polská bouda s meteorologickou stanicí, základová deska dnes již neexistující České boudy, která musela být odstraněna z důvodu špatného stavu a napadení dřevomorkou, kamenný trigonometrický obelisk a také Česká poštovna s vyhlídkovou plošinou, která je nejvýše položenou poštovnou v naší republice. Na Polské straně Sněžky můžete navštívit Polskou boudu, kde je také restaurace.

Skalnatý holý vrchol hory Sněžka nabízí návštěvníkům nádherné panoramatické výhledy do krajiny české i polské strany a na celé Krkonoše.

Na Sněžku vede sedm základních pěších výstupů:

  • Z Velké Úpy stoupá žlutá turistická značka po bývalé nosičské trase, kudy se na Sněžku nosily zásoby a stavební materiál. Na hřeben se dostává na rozcestí Nad Portášovými boudami, s lanovkou se setkává na Růžové hoře a pokračuje v jejím směru až na vrchol.
  • Z Pece pod Sněžkou prochází modrá turistická značka skrz Obří důl na Obří sedlo, kde se u polské chaty Slezský dům napojí na hlavní hřeben Krkonoš. Tato cesta je v zimě uzavřena kvůli nebezpečí lavin.
  • Ze Špindlerova Mlýna je možné vyjít k Luční boudě buď po modré turistické značce podél Bílého Labe nebo po červené turistické značce přes Kozí hřbety. Tyto obě trasy k Luční boudě mohou být v zimě ohroženy lavinami. Dále je možné pokračovat po modré přes Úpské rašeliniště do Obřího sedla a dále na vrchol po severozápadním hřebeni.
  • Ze Slezského sedla od Špindlerovky vede červeně značené cesta Česko-polského přátelství víceméně po hlavním krkonošském hřebeni většinou na polském území na Obří sedlo ke Slezskému domu a dále na vrchol po severozápadním hřebeni zajištěném řetězovým zábradlím.
  • Z Karpacze na Obří sedlo vedou tři varianty tras údolím říčky Plasawa po modré značce, údolím říčky Lomnica po žluté značce a údolím Zlatého potoka po černé značce. Všechny tři se spojují na Obřím sedle. Cesta podél Zlatého potoka je v zimě ohrožována obrovskými lavinami z kotle Bialy Jar nad ní.
  • Z Wilcza Poreba strmě stoupá žlutá turistická značka podél potoka Lomnička, u turistické chaty Nad Lomniczka se spojuje s červenou značkou z Karpacze a vede na Obří sedlo. V zimě je cesta uzavřena kvůli nebezpečí lavin.
  • Z Malé Úpy vede červeně značená cesta Česko-polského přátelství od Pomezních bud přes Soví sedlo a Svorovou horu až na vrchol Sněžky. Na Soví sedlo se lze z Pomezních bud dostat také po modré značce po Lesním hřebeni, nebo z Karpacze po černé značce. Na Svorovou horu lze dorazit také po žluté značce přes turistickou boudu Jelenka.

V úbočí Sněžky vedou dvě promenádní vyhlídkové cesty. Na české straně traverzuje jihovýchodní úbočí zeleně značená pěší cesta dlážděná velkými kameny mezi Jelenkou a rozcestím Nad Růžovohorským sedlem. Na polské straně protíná severní stěnu stará Slezská silnice vydlážděná kočičími hlavami, po které dodnes ve výjimečných případech vyjede terénní auto. Slezská silnice je v zimě uzavřena kvůli lavinovému nebezpečí.

Průměrná roční teplota na vrcholu Sněžka se pohybuje kolem 0,2 ºC.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Sněžka (1603 m)

Počasí meteostanice Strážné

Vzdáleost meteostanice od bodu zájmu Sněžka (1603 m): 12 km

Poslední data: 25.8.2024 12:11

Umístění: 686 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí nalezeneta na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Strážné

Teplota
21,3
°C
Zdánlivá teplota
21,4
°C
Rosný bod
13,4
°C
Vlhkost
61,7
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
233,2
W/m2
Atmosférický tlak
1019,0
hPa
Směr větru
SZ
Rychlost větru
1,5
m/s
Nárazový vítr
3,1
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí nalezeneta na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Strážné

Dnes
12/22
°C
Zítra
12/14
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


Obce v okolí Sněžka (1603 m)

Do vzdálenosti: 10km
Počet obcí: 12
Bedřichov

Bedřichov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (Z)

/ / / / / / /
Malá Úpa

Malá Úpa

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 141

/
Pec pod Sněžkou

Pec pod Sněžkou

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 630

/
Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 983

/
Temný Důl

Temný Důl

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Velká Úpa

Velká Úpa

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (J)

Reklama
Víte že?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Pec pod Sněžkou

Nejbližší obec od Sněžka (1603 m) je obec Pec pod Sněžkou?

Pec pod Sněžkou je nejen malebným horským městečkem v údolí řeky Úpy, ale také významným turistickým a sportovním střediskem ležícím v srdci Krkonošského národního parku.

Reklama