Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Opava
Správní obvod:Opava
GPS souřadnice:49.924391N, 17.727857E
Nadmořská výška:388 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1250 (774 let)
Katastrální výměra:1 109 ha
Počet obyvatel:687
PSČ:747 52
Adresa URL:www.obechlavnice.cz

Památky a zajímavosti Hlavnice

V obci je několik kaplí a kapliček, např. sv. Floriána, fara, zvony, pozoruhodná je i věž kostela. Kostel je zasvěcen Nejsvětější Trojici Boží, tento název nese od roku 1776. Byl vybudován v letech 1773 - 1776 na místě zbořeného dřevěného kostela. Dále je v Hlavnici zámek. Byl postaven v empírovém slohu, později však byly na něm provedeny zásadní stavební úpravy, které téměř setřely klasicistní ráz. Ve dvoře zámku se zachovaly tři budovy v původním slohu, konírna, kočárna a budova původního skladu potravin, především ovoce.


Necelý kilometr za obcí Hlavnice ve směru na Horní Benešov stojí v poli dvě samoty. U první stával Grossův větrný mlýn, písemně doložený již v roce 1879. Dne 1. srpna 1960 mlýn zapálil při bouřce blesk a protože v místě byl nedostatek vody, nedokázali ho hasiči zachránit. Obytná část Grossova mlýna dosud stojí a vlastní ho potomci posledního mlynáře Karla Grosse, který zemřel ve věku 92 let v roce 1988.

U druhé samoty stojí dodnes druhý větrný mlýn sloupového či beraního typu nazývaný podle původních majitelů Raabův mlýn. V současné době již není schopen mlít, neboť chybí vnitřní zařízení. Původní obydlí mlynářů bylo zbouráno v šedesátých letech, zůstala stát jen stodola.

Raabův větrný mlýn byl postaven v roce 1810 v nadmořské výšce 410 metrů. V roce 1929 se stal majitelem Jan Raab. Ještě v roce 1953, kdy se jeho majitelem stala rodina Vincence Jaroně, byl mlýn plně funkční. V následujících letech pečovalo o stavbu Vlastivědné zařízení okresu Opava se sídlem v Hradci nad Moravicí a v roce 1973 přešel mlýn pod Správu zámku v Hradci nad Moravicí. Mlýn byl již ve velmi špatném stavu. O záchranu se postaralo Jednotné zemědělské družstvo z Kravař na Hlučínsku. Mlýn byl v roce 1974 opatřen novými křídly, znovu zastřešen, vnitřní zařízení však již nebylo opraveno. V roce 1985 převedlo Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody v Ostravě jako správce nemovitých zařízení hospodářskou smlouvou mlýn do vlastnictví Jednotného zemědělského družstva Hlavnice.

V roce 1986 se o starý větrný mlýn začal zajímat MUDr. Milan Hrabánek spolu s partou mladých lidí. Vytvořili základní organizaci Českého svazu ochránců přírody, jejíž hlavní činností se stala ochrana starého hlavnického větrného mlýna včetně přilehlých objektů. Projekt na ochranu a opravu celého objektu, předložený státním orgánům, byl přijat. Parta získala dotace od státu i zemědělských družstev a dala se do práce. Do roku 1992 odvedla obrovský kus práce. V rámci celostátní akce Brontosaurus jim pomohli s opravami mladí lidé z celé republiky. Z původní zástavby, kterou tvořil obytný dům, výměnek, chlévy, stodola a větrný mlýn, stál v roce 1986 pouze mlýn a stodola. V rámci adaptace v dalších letech vznikla obytná mlynářská chalupa pro muzejní účely. Ve druhém podlaží byly vytvořeny ubytovací kapacity pro turisticko - přírodovědné oddíly dětí a mládeže z celé ČR.

Součástí areálu se staly špýchary z 19. století, které dotvářejí atmosféru budoucího malého skanzenu a základny pro děti a mládež. V Kobeřicích na Hlučínsku totiž stávaly na jedné louce původní špýcharyv zachovalém stavu, které kdysi sloužily k uskladnění obilí. Měly se stát základem přírodního skanzenu slezské lidové architektury. Jenže člověk míní a osud mění. Louka musela být v rámci restituce vrácena původnímu majiteli a tak ještě než začal sloužit skanzen svému účelu, zanikl. Do řešení se v roce 1992 vložila 16. základní organizace Větrný mlýn ČSOP a spolu s Okresním úřadem v Opavě zajistili přestěhování špýcharů do Hlavnice na pozemek větrného mlýna. Tesařská firma z Lesních Albrechtic pod odborným vedením rožnovské firmy rozebrala oba špýchary na jednotlivé části a poškozené díly nahradila novými. Na místě určení v Hlavnici opět špýchary poskládali do původní podoby. Hlavnický pozemek starého mlýna byl tedy doplněn o dva dvoupatrové špýchary z roku 1856, které představují typické hospodářské budovy opavských statků 19. století. Brzy nato přibyl ke dvěma špýcharům třetí z Loděnic.

O restituci usedlosti i pozemku, na němž stojí větrný Raabův mlýn, zažádali dva restituenti. Na pozemek si dělají nárok nejen potomci původních majitelů Raabovi - Košárkovi v zastoupení paní Markéty Košárkové z Mladecka, ale také potomci rodiny Jaroňovy z Hlavnice, která získala usedlost i pozemek přídělem podle "Benešova dekretu" č. 12 Sb., o konfiskaci, těsně po válce. Jaroňovi předali státu usedlost na základě prohlášení o vzdání se přídělu v únoru 1964 s mlýnem v neudržovaném stavu. V roce 1988 získala hospodářskou smlouvou tento pozemek Základní organizace č. 16 Českého svazu ochránců přírody do trvalého užívání. Podmínkou převzetí bylo, že ČSOP naplní záměr své činnosti, tzn. adaptaci a rekonstrukci celého areálu větrného mlýna v podobu zemědělského muzea se zaměřením na vývoj mlynářství na Opavsku. Tento záměr byl ukončen restitucí.

Větrný mlýn v Hlavnici začíná opět chátrat. Zda bude již potřetí zachráněn závisí na rychlosti rozhodnutí Pozemkového úřadu v Opavě. Mladí lidé ještě mají chuť mlýn nejen zachránit, ale i povýšit jeho hodnotu vytvořením muzea větrného mlynářství v našem regionu.

Raabův větrný mlýn v Hlavnici měl z technického hlediska několik zvláštností, o nichž je vhodné se zmínit. Je zajímavé, že i Choltický větrný mlýn má v konstrukci některé prvky, které vybočují z pravidel, používaných při stavbách větrných mlýnů. Zřejmě se u obou mlýnů projevoval vliv budování větrných mlýnů v nedalekém Polsku. V odborné literatuře jsou uváděny následující zvláštnosti:

Větrné kolo má u všech mlýnů čtyři křídla. Aktivní plocha je převážně rovinná, skloněná k vertikální rovině kolmé na hřídel větrného kola pod úhlem 17 - 20 ş. Raabův a Choltický mlýn jsou výjimečné, protože plochy křídel jsou složeny ze dvou rovin, které vzájemně svírají úhel asi 25 ş. Průměr větrného kola se pohybuje u většiny mlýnů okolo 15 metrů, Choltický mlýn má větrné kolo největší o průměru 17,28 metrů. Činná plocha jednoho křídla bývá 10 - 12 m˛, hlavnický mlýn má nejvíce, 16,7 m˛.

Většinou je u mlýnů smysl otáčení proti otáčení hodinových ručiček (posuzováno z pohledu na větrné kolo zepředu, ve směru větru). U Raabova mlýna je otáčení ve směru hodinových ručiček.

U sloupcových mlýnů bývá zpravidla jen jedno mlýnské složení pro pohon jedné dvojice mlýnských kamenů. Raabův mlýn opět patří k výjimkám. Měl dvě mlýnská složení, k pohonu bylo použito dvou dvojic mlecích kamenů při použití dvou palečných kol na jedné hřídeli. Tento způsob neobvyklé konstrukce svědčí o proniknutí konstrukce polských mlýnů z oblasti polského Slezska, kde se dvě palečná kola vyskytovaly dost často. V Cholticích byla k palečnému kolu připojena ze strany větrného kola velká řemenice, jejíž účel není známý.

Průměry běhounů a spodních mlecích kamenů se pohybují v rozmezí od 1000 do 1200 mm. Největší průměry obou kamenů byly zjištěny v Cholticích, 1420 mm, a v Raabově mlýně 1340 mm.

Tipy na výlet v obci Hlavnice a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Hlavnice

Počasí meteostanice Slavkov

Vzdálenost meteostanice od obce Hlavnice: 7 km

Poslední data: 17.7.2024 19:30

Umístění: 318 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Slavkov

Teplota
23,1
°C
Zdánlivá teplota
24,4
°C
Rosný bod
13,8
°C
Vlhkost
56,9
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
22,6
W/m2
Atmosférický tlak
1020,6
hPa
Směr větru
S
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Slavkov

Dnes
18/23
°C
Zítra
15/26
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Hlavnice se také nachází

Benkovice

Benkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Bohdanovice

Bohdanovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Bratříkovice

Bratříkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (Z)
Počet obyvatel: 159

/
Deštné

Deštné

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Dolní Životice

Dolní Životice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 1 055

/
Hertice

Hertice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (V)

/ /
Horní Životice

Horní Životice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 331

/
Jakartovice

Jakartovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (Z)
Počet obyvatel: 1 081

/
Jamnice

Jamnice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Jezdkovice

Jezdkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (V)
Počet obyvatel: 251

/
Kamenec

Kamenec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Kolná

Kolná

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Košetice

Košetice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Lhotka u Litultovic

Lhotka u Litultovic

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 226

/
Lipina

Lipina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Litultovice

Litultovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (JV)
Počet obyvatel: 926

/
Loděnice

Loděnice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Malé Heraltice

Malé Heraltice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Melč

Melč

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 681

/
Mikolajice

Mikolajice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 298

/
Milostovice

Milostovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Mladecko

Mladecko

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (JZ)
Počet obyvatel: 143

/
Moravice

Moravice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 236

/
Neplachovice

Neplachovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 945

/
Nové Lublice

Nové Lublice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 184

/
Nový Dvůr

Nový Dvůr

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Sádek

Sádek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (SV)

/
Slavkov

Slavkov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 2 125

/
Sosnová

Sosnová

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 401

/
Šťáblovice

Šťáblovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 727

/
Štáblovice

Štáblovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Staré Heřminovy

Staré Heřminovy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 204

/
Stěbořice

Stěbořice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 1 467

/
Štemplovec

Štemplovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Svobodné Heřmanice

Svobodné Heřmanice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 560

/
Tábor

Tábor

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Uhlířov

Uhlířov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 412

/
Velké Heraltice

Velké Heraltice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 1 619

/
Vlaštovičky

Vlaštovičky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Zadky

Zadky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Zlatníky

Zlatníky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)

/ / / / / / / / / / /
Rozhledna Šance

Rozhledna Šance

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 16 km (JV)

/
Zámek Raduň

Zámek Raduň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 16 km (V)

/ / /

Reklama
Víte že?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Dřevěná kaple Panny Marie u Filipovic

Dřevěná kaple Panny Marie u Filipovic je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Hlavnice?

Poblíže malé obce Filipovice v romantickém údolí Melečského potoka, ze všech stran obklopeno lesními porosty, leží poutní místo zvané Maria Talhof

Skanzen lidových tradic a řemesel Bolatice

Skanzen lidových tradic a řemesel Bolatice je ve vzdušné vzdálenosti 26 km od obce Hlavnice?

Skanzen lidových tradic a řemesel v Bolaticích byl vybudován v roce 2002 a nabízí jedinečnou ukázku života na vesnici před více než 70. lety.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Hlavnice 360 mužů a 327 žen?

Hrad a zámek Fulnek

Hrad a zámek Fulnek je ve vzdušné vzdálenosti 27 km od obce Hlavnice?

Zámek ve Fulneku je nemovitá kulturní památka na Zámeckém návrší východně od centra města. Památková ochrana od roku 1958 zahrnuje komplex budov Dolního a Horního zámku.

Opava

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Opava s 55 056 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 12 km?

Město Opava se nachází v Moravskoslezském kraji na řece Opavě ve Slezsku. Město Opava má v současné době celkem 8 městských částí:

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Rozhledna Šibenice

Rozhledna Šibenice je ve vzdušné vzdálenosti 5 km od obce Hlavnice?

Novodobá betonová rozhledna Šibenice svým provedením upomíná československé opevnění z předválečné doby a najdeme ji na návrší U šibenice

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Název obce Hlavnice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Heibikepark Tošovice

Heibikepark Tošovice je ve vzdušné vzdálenosti 27 km od obce Hlavnice?

Uprostřed nádherné přírody v samotném srdci Oderských vrchů leží HEIpark Tošovice. V něm vyrostl Heibikepark. Odpočinek, zábava, adrenalin.

Reklama