Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Opava
Správní obvod:Opava
GPS souřadnice:49.849175N, 17.997898E
Nadmořská výška:434 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1238 (786 let)
Katastrální výměra:1 657 ha
Počet obyvatel:1 355
PSČ:747 69
Adresa URL:www.pustapolom.cz

Historie obce Pustá Polom

Roku 1238 moravský markrabě Přemysl Otakar I. dává Pustou Polom do zboží benediktinského kláštera Hradisko u Olomouce.
Název "Polom" upomíná na její vznik na lesní půdě. Ves byla ve druhé polovině 15. století vylidněná a zpustlá, odtud pak přívlastek "Pustá".

Nově byla osídlena až ve druhé polovině 16. století, ale název Nová Polom, se neujal. V dokumentech se vyskytuje nejdříve název Polom, pak Pustá Polom nebo Wust Pohlom, ves byla ale vždy česká.

O existenci kostela sv. Martina máme jistotu z roku 1276. Kostel v Pusté Polomi představoval církevní správu pro značně široké okolí.

V držení kláštera Hradisko zůstala Pustá Polom až do roku 1440. Od tohoto roku vlastnili obec nepravidelně páni z Kravař a Raduně.

V roce 1692 Pustá Polom s tvrzí, dvěma dvory, pivovarem, mlýny a pilou koupil majitel kyjovického panství, Karl Frydrych Kalkreuter za 9 000 zlatých na hotovosti. Kyjovický zámek se stal od roku 1780 sídlem vrchnostenského úřadu.

Dcera Quida Kalkreutera Terezie, se provdala za hraběte Teodora Falkenhaina z Glošku, kyjovické panství i s Pustou Polomi přešlo na tento rod.

Od roku 1887 byli vlastníky Stollbergové. Od roku 1906 až do znárodnění v roce 1945 pak říšský hrabě Friedrich Stollberg-Stollberg.

Pustá Polom zažila nebývalý hospodářský a kulturní úpadek, hladomory a epidemie v letech třicetileté války 1618-1648. V roce 1629 měla Pustá Polom 48 poddanských usedlostí, dohromady s panským dvorem 112 koní, 133 ks hovězího dobytka a 1182 ks ovcí. Roku 1643, tedy za necelých 15 let ničivých následků třicetileté války poklesl v Pusté Polomi počet rolníků na 14, počet koní na 7 a počet hovězího dobytka na 15 ks. Někdejší početný chov ovcí úplně zanikl.

Popis panského dvora, jeho hospodářství a výnosů z roku 1661 dokládá že po třinácti letech byl dřívější pořádek téměř obnoven. Na panských polích bylo zavedeno trojstranné hospodářství. Do třech rybníků se nasazovalo 24 kop ryb.
V lesích byl dostatek dříví na stavební řezivo a šindel, na otop, na prodej a na zhotovení nářadí. Byl dostatek žaludů pro krmení vepřů. Je tu i zmínka, že byl dostatek velkého a malého ptactva, kvíčal, koroptví, jeřábků a tetřívků a jelení, srnčí a černé zvěře, vlků, lišek, kun, divokých koček a zajíců, jež je však nutno hájit.

Při kostele byla zvonice s velkým, středním a malým zvonem k faře příslušely vsi Hlubočec, Jakubčovice, Podvihov, Budišovice a Těškovice.

Urbáře dokumentují, že počet usedlostí dále vzrostl. Pustá Polom se stala již v 18. století největší a nejvýznamnější vesnicí kyjovického panství s farou a školou.

V roce 1777 byla při farním kostele sv. Martina vybudována nová farní budova a v roce 1803 byl postaven na místě starého nákladem 7 350 zlatých v klasicistním slohu současný farní kostel. V revolučním roce 1848 byla vedle zrušení feudálních povinností Pusté Polomi, přiznána obecní samospráva. V letech 1849-1918 ji reprezentovalo obecní zastupitelstvo, volené podle zámožnosti občanů ve 3 sborech. Nejchudším obyvatelům a všem ženám bylo volební právo upřeno.

Drobná a zaostalá zemědělská výroba a drobné řemeslo nebyly s to zajistit základní životní podmínky rychle rostoucího vesnického obyvatelstva. Jeho stále větší počet byl nucen odcházet za prací do okolních měst a obcí. Nejčastěji do služeb k velkým sedlákům, do továren ve městech, ale hlavně do ostravských šachet a Vítkovických železáren, kde se někteří trvale usadili. Přestože většina z nich zůstala nadále věrná svému rodišti a rodinným vztahům, měnilo se poměrně rychle sociální složení vesnice, neboť stále větší počet obyvatel tvořili dělníci a zaměstnanci.

K pozoruhodným jevům patří rozvoj českého společenského a kulturního života a spolkové činnosti:
· 1876 - v obci vznikl spolek vysloužilých vojínů
· 1882 vznikl sportovní spolek zájemců o bruslení
· 1883 vznikl tzv. kostelní konkurenční spolek
· 1889 90 založení dobrovolného hasičského sboru
· 1899 založeno tzv. hospodářské společenstvo
· 1902 založen včelařský spolek pro vévodství slezské se sídlem v Pusté Polomi
· 1911 založena místní skupina Sdružení venkovské omladiny na Moravě a ve Slezsku

V posledních desetiletích 19. století a v posledních letech rakousko-uherské monarchie nastal v Pusté Polomi vzestup českého národního uvědomění, který se projevil v rozvoji kulturního života, ochotnického divadla a v činnosti pěvecké a hudební, jež přispívaly k celkovému vzestupu kulturnosti.

Obecní zastupitelstvo bylo dvanáctičlenné. V jeho čele stál představený (starosta), dále je tvořili 2 radní a 9 tzv. výborů. Jeho schůzí se účastnil pravidelně zástupce velkostatku, jímž býval zpravidla nadlesní kyjovického panství. Členy zastupitelstva bylo v té době 5 sedláků, 5 zahradníků, farář a hostinský.

Z nejdůležitějších stavebních a zvelebovacích akcí v té době nutno jmenovat:
· 1882 opravy obecních cest
· 1894 stavba nové dvoutřídní školní budovy
· 1890-1905 obec zřídila v pazderně (sušírně) byty pro obecní chudé
· 1899-1900 vybudována silnice do Budišovic a obecní studna
· 1907 byl zřízen na pustopolomské poště obecní telefon
· 1908 jedinou úřední řečí pro Pustou Polom je řeč česká
· 1910 zřízena ordinace obvodního lékaře s domácí lékárnou.
· 1911 nová obecní budova pro účely obecní kanceláře, dva učitelské byty a nová hasičská zbrojnice.

Těžce zasáhla do života Pusté Polomi první světová válka, povolání desítek mužů do vojenské služby v rakousko-uherské armádě, z níž se mnozí již nevrátili.

Již v prvních válečných letech se začal projevovat citelný nedostatek životních potřeb, hlavně potravin, který přerůstal v hlad a bídu. Pamětník Richard Stoniš uvádí, že chleba se v té době pekl i z kaštanů a žaludů, drobil se a byl hořký.

Po vzniku a vyhlášení samostatného československého státu 28. října 1918 se konaly obecní volby v roce 1920. Obecní zastupitelstvo bylo osmnáctičlenné a prvním starostou v osvobozeném státě byl zvolen Josef Kudela.

Na politický život v obci měly v průběhu první republiky největší vliv sociálně demokratická strana, československá strana lidová a postupně také strana živnostenská a republikánská. Z ostatních organizací a spolků to byly Dělnická tělocvičná jednota, Sokol, Jednota československého Orla, Ochotnický spolek Havlíček, místní družina československých katolických zemědělců a malorolníků atd.

Zvelebování obce probíhalo opravami a výstavbou silnic, údržbou obecního majetku, elektrifikací (1930), zřízením 5. třídy národní školy a úsilím o zřízení pokračovacího školství.

Finanční situace obce a značného počtu jejího obyvatelstva se silně zhoršila v době velké hospodářské krize 1929-1933. Počet nezaměstnaných v roce 1932 stoupl v obci na 86. Pro zmírnění nezaměstnanosti byly zahájeny obecní práce, hlavně při stavbě silnic. Starosta obce dokonce povolil žebrání těm nejnuznějším na základě potvrzené legitimace.

V průběhu první republiky měla obec 7 obchodů se smíšeným zbožím, 3 hostince, fakticky všechny potřebné živnosti, od 30. let také pravidelné autobusové linky na Ostravu, zubní ambulanci, spolkový lihovar a další.

Slibně se rozvíjel politický, společenský a kulturní život obce, byl však násilně přerušen po dvaceti letech národní svobody okupací. Pustá Polom byla Němci okupována již 10. října 1938. Poté byla zakázána činnost českých politických stran, organizací a spolků a rozpuštěno obecní zastupitelstvo.

Do čela obce byl dosazen Adam Silbermann, nadlesní velkostatku, který se dvěma tzv. přísedícími a 6 radními, vesměs Němci a zaměstnanci velkostatku, správcem lihovaru a majitelem pily spravoval obec.

V Pusté Polomi byl zřízen také tzv. „úřad amtsleitra", který vykonával dohlížecí, správní a úřední činnost i pro okolní obce. K němu přibyla i německá četnická stanice s obdobnou funkcí.

Pustá Polom byla osvobozena až v posledních dnech války a padlo při něm 18 bojovníků Sovětské armády. Stalo se tak v sobotu 28. dubna 1945.

K významným událostem po osvobození patřilo zřízení měšťanské školy v Pusté Polomi v roce 1945 i pro školní mládež z okolních obcí. Postupně se podařilo obnovit i autobusové linky, které zajistily spojení s tehdejším okresním městem Bílovcem, ale také s Opavou a Ostravou, kam obyvatelé, obce dojížděli za prací a vzděláním.

Pustá Polom v roce 1960, dosud obec okresu Bílovec , byla začleněna do nynějšího okresu Opava. Téměř za 750 let od svého vzniku, v roce 1987 dosáhla počtu 1 346 obyvatel a 408 domů.

Nepřátelský politický systém jediné strany přivedl zemi k ekonomickému krachu a v roce 1989 musel byl nahrazen parlamentní demokracií. Přechod k ní proběhl pokojně. V Pusté Polomi bylo založeno po listopadových událostech Občanské fórum, jež koordinovalo na jaře 1990 účast do té doby politicky diskriminovaných občanů na novém systému obecní samosprávy. V Pusté Polomi proběhly první novodobé demokratické volby v roce 1990.

V období od r. 1989 došlo k obnově demokratických principů v životě i při správě obce. Na cestě k uznání poctivé a odpovědné práci a zaslouženému a nezáviděnému úspěchu, ke svobodě slova, obnově svobody vyznání i úctě k původním tradičním hodnotám však budeme ještě dlouho překonávat důsledky totální nadvlády zvrácené ideologie komunistů.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Pustá Polom

Počasí meteostanice Opava

Vzdálenost meteostanice od obce Pustá Polom: 12 km

Poslední data: 17.7.2024 17:20

Umístění: 265 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Opava

Teplota
20,0
°C
Zdánlivá teplota
21,4
°C
Rosný bod
16,9
°C
Vlhkost
82,7
%
Denní srážky
0,3
mm/den
Osvit
37,3
W/m2
Atmosférický tlak
1018,9
hPa
Směr větru
JV
Rychlost větru
1,6
m/s
Nárazový vítr
2,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Opava

Dnes
19/24
°C
Zítra
15/26
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Pustá Polom se také nachází

Bítov

Bítov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 500

/
Bohučovice

Bohučovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Branka u Opavy

Branka u Opavy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 060

/
Budišovice

Budišovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (SV)
Počet obyvatel: 793

/
Čavisov

Čavisov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 521

/
Chabičov

Chabičov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Chvalíkovice

Chvalíkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 694

/
Dolní Lhota

Dolní Lhota

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 1 531

/
Dvořisko

Dvořisko

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Háj ve Slezsku

Háj ve Slezsku

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 3 263

/
Hlubočec

Hlubočec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (JZ)
Počet obyvatel: 570

/
Horní Lhota

Horní Lhota

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 877

/
Hrabství

Hrabství

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Hrabyně

Hrabyně

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 1 138

/
Hradec nad Moravicí

Hradec nad Moravicí

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 5 434

/
Hýlov

Hýlov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Jakubčovice

Jakubčovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (Z)

/
Josefovice

Josefovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Kajlovec

Kajlovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Karlovice

Karlovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Komárov

Komárov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (S)

/ /
Kouty

Kouty

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Krásné Pole

Krásné Pole

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Krásné Pole

Krásné Pole

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 2 782

/
Kravaře

Kravaře

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 6 740

/
Kyjovice

Kyjovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 859

/
Kylešovice

Kylešovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Leskovec

Leskovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Lhota

Lhota

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Lhotka

Lhotka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Lubojaty

Lubojaty

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Mokré Lazce

Mokré Lazce

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 1 179

/
Nové Sedlice

Nové Sedlice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 505

/
Nový Svět

Nový Svět

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Ohrada

Ohrada

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Olbramice

Olbramice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 722

/
Podvihov

Podvihov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Raduň

Raduň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 198

/
Skřipov

Skřipov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 994

/
Slatina

Slatina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 764

/
Smolkov

Smolkov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Stará Ves

Stará Ves

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Štítina

Štítina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 1 293

/
Suché Lazce

Suché Lazce

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Těškovice

Těškovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 823

/
Tísek

Tísek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 984

/
Velká Polom

Velká Polom

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 2 141

/
Velké Hoštice

Velké Hoštice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 1 854

/
Vřesina

Vřesina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 2 844

/
Vršovice

Vršovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 518

/
Výškovice

Výškovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Zbyslavice

Zbyslavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 654

/ / /
Zámek Raduň

Zámek Raduň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/ / / / / / /
Skiareál Skalka

Skiareál Skalka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 11 km (V)

/ / / /
Zámek Studénka

Zámek Studénka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 15 km (J)

/ / / / / / / / /
FunGolf Ostrava

FunGolf Ostrava

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 19 km (V)

/

Reklama
Víte že?

Skalka family park Vřesina

Skalka family park Vřesina je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Pustá Polom?

Unikátní zábavní park Skalka family se nachází jen pár minut od centra Ostravy, v části Vřesina.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Dřevěná kaple Panny Marie u Filipovic

Dřevěná kaple Panny Marie u Filipovic je ve vzdušné vzdálenosti 15 km od obce Pustá Polom?

Poblíže malé obce Filipovice v romantickém údolí Melečského potoka, ze všech stran obklopeno lesními porosty, leží poutní místo zvané Maria Talhof

Poruba

Nejbližší obec nad 40 000 obyvatel je Poruba s 59 195 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 12 km?

Poruba je někdejší obec, roku 1957 připojená k Ostravě, od 24. listopadu 1990 jeden z městských obvodů statutárního města Ostravy. Rozkládá se na západě města, v jeho slezské části a je jedním z nejlidnatějších ostravských obvodů.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Zbrašovské aragonitové jeskyně

Zbrašovské aragonitové jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 40 km od obce Pustá Polom?

Zbrašovské aragonitové jeskyně leží v malebném údolí řeky v lázních Teplicích nad Bečvou v Hranickém krasu. Jde o jedinečný jeskynní systém evropského významu vzniklý současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Skanzen lidových tradic a řemesel Bolatice

Skanzen lidových tradic a řemesel Bolatice je ve vzdušné vzdálenosti 13 km od obce Pustá Polom?

Skanzen lidových tradic a řemesel v Bolaticích byl vybudován v roce 2002 a nabízí jedinečnou ukázku života na vesnici před více než 70. lety.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Název obce Pustá Polom se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Přehrada Kružberk

Přehrada Kružberk je ve vzdušné vzdálenosti 26 km od obce Pustá Polom?

Gravitační přehradní nádrž na řece Moravici byla vybudovaná v letech 1948–1955. Nádrž slouží k vodárenským a energetickým účelům. Její hráz je 32,6 m vysoká a v koruně její délka dosahuje 280 m. Vodní nádrž Kružberk je dlouhá 9 km.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Pustá Polom 652 mužů a 703 žen?

Reklama