Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Bruntál
Správní obvod:Krnov
GPS souřadnice:50.251832N, 17.519031E
Nadmořská výška:353 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1256 (768 let)
Katastrální výměra:3 471 ha
Počet obyvatel:1 153
PSČ:793 83
Adresa URL:www.obecjindrichov.cz

Části obce Jindřichov: Arnultovice

Památky a zajímavosti Jindřichov

Zámek a zámecký park

V obci podléhá státní památkové ochraně především zámek s parkem a plastikami. Zámek začala stavět hrabata z Hodic v 2. pol. 17. století. Skládá se ze 4 jednopatrových křídel, v jejichž přízemí je patrná původní barokní dispozice (klenutí místností a členění půdorysu). V zámecké kapli P. Marie, vysvěcené 11. prosince 1590 olomouckým biskupem Stanislavem II. Pavlovským se dříve nacházel epitaf české provenienci z roku 1450. Současná podoba zámku, nesoucí prvky empírového slohu, vznikla po přestavbě po požáru barokního zámku v roce 1844. Dvě křídla jsou do nádvoří opatřena dvouetážovou arkádou na pilířích. V patře jsou dva sály (jeden z nich je rozsáhlý). Sály i některé další místnosti mají dřevěné stropy, zachovaly se i původní lustry, obložení stěn a dveří.

Zámek je obklopen pětihektarovým parkem (4,73 ha), který byl zařazen do druhé kategorie a patří k nejcennějším a nejzachovalejším parkům v okrese Bruntál. Park byl založen Hodici ve slohu francouzském v 1. pol. 17. století. V 1. pol. 19. století byl park upraven do přírodního krajinářského slohu. Současně vynikající uspořádání parku vzniklo po úpravách provedených v roce 1870 zahradníkem Wikolou a v roce 1892 zahradníkem J. Křížkem. K nejvýznamnějším jehličnatým dřevinám parku patří podle dr. Kříže - smrk pichlavý, borovice vejmutovka, tsuga kanadská - dvoukmenný exemplář. K nejvýznamnějším listnáčům v jindřichovském parku patří dřezovec trojtrnný, nahokvětec kanadský, liliovník tulipánokvětý, platan javorolistý, platan západní a trnovník akát.

Park je ozdoben mnoha sochařskými a kamenickými doplňky, které jsou chráněny. Nejstarší z nich jsou plastiky dvou lvů z mramoru, instalované před průčelím (18. století). Z 1. pol. 19. století je soubor šesti váz. Byly zhotoveny z kovu ve slohu empírovém. Zaujme i kašna před průčelím zámku, je z umělého kamene. Zdobí jí soška dítěte vzhlížejícího k nebi a objímajícího celou labuť s rozepjatými křídly. Po stranách hlavního průčelí zámku zaujmou antikizující sochy mladého a staršího muže. V parku najdeme ještě sochu F. Schillera (zhotovená vídeňským Josefem Rählichem v roce 1872), sochy svatých (svatého Huberta z kovu a sv. Kryštofa), sochu pastýře hrajícího na flétnu a sousoší rodiny napadené vlčicí. Všechny jmenované sochy jsou z poloviny minulého století. Rovněž altánek v parku je chráněn.

Sousoší Panny Marie

U mostu přes Petrovický potok poblíž hlavního vstupu do zámeckého areálu v Jindřichově se nachází umělecký cenné a památkově chráněné sousoší p. Marie. Podnět k vytvoření sousoší dala hraběnka Kordula Bartensteinová. Sousoší bylo dokončeno v r. 1757. Autorem architektonického návrhu je krnovský stavitel Gans, sochy zhotovil Václav Henisch a nátěry jsou od krnovského malíře Josefa Wolfa. Sousoší je velmi členité. V kartuších se nacházejí znaky donátora Jana K. za Bartensteina. Reliefy znázorňuj sv. Jana Nepomuckého, sv. Rozálii, sv. Terezii a vzkříšení Lazara. Podstavec je dále zdoben sochami svatých: Sebastiána, Rocha, Ignáce a Karla Boromejského. Na podstavci je vztyčen komolý hranol zakončený zeměkoulí obtočenou hadem, na něm stojí socha Panny Marie. Výška sousoší je 10 m. Sochy a kartuše jsou z vápence, ostatní z pískovce. V roce 1957 bylo sousoší státem restaurováno, práce provedl akademický sochař Aleš Rozedral z Ostravy. Morový sloup je z doby třicetileté války (1618 - 1648), kdy byla obec postižená morem. Dnes je v těchto místech lipová alej. Další rekonstrukce sousoší byla provedena roku 2003.

Kostel sv. Mikuláše

Vznik současného kostela sv. Mikuláše, koncipovaného na způsob římské baziliky, je poměrně přesně doložen archivními prameny v roce 1672. Byl postaven na místě staršího středověkého kostela, rovněž zasvěceného sv. Mikuláši, jehož dobu založení nemůžeme s jistotou říci, ale s největší pravděpodobnosti to bylo někdy v 2. polovině 13. století, spíše však až ve století 14. Stejně tak nelze jednoznačně stanovit, zda byla středověká sakrální stavba zbořena zcela, nebo jen z části a neobsahuje-li tedy mladší ranně barokní struktura relikty středověkých konstrukcí. Tehdejší majitel jindřichovského panství, Ludvík Maxmilián z Hodic spolu se svou manželkou Izolepu Pavlínou, rozenou Orlíkovou z Laziska, nechal kostel vystavět v letech 1671 - 1673, třebaže patronátní právo k němu náleželo od počátku olomouckého biskupství. Po prošetření situace na místě píše osoblažský děkan biskupské konsistoři v Olomouci, že ... „shledal již položené základy a z části již vystavěné lomové zdivo..", což by mohlo nasvědčovat k výstavbě nového kostela zcela od základů, nikoliv rozšiřování původní středověké stavby.
Jindřichovský kostel byl od počátku kostelem farním s přilehlým hřbitovem. Od doby svého založení v roce 1671 se příliš neměnil. Ranně barokní podobu s bazilikálně koncipovaným trojlodím, půlkruhovým závěrem a vestavěnou kvadratickou věží v západním průčelí si dochoval až do současnosti. Výraznější stavební úpravy pozorujeme na začátku 19. století, kolem roku 1804 až 1811, kdy jsou v jižní sakristii ubourány zalomené schody na oratoř a nahrazeny vřetenovými situovanými v severovýchodním rohu místnosti. Někdy v této době je také zaslepeno obdélné okno ve východní stěně oratoře. V roce 1811 je na kostel pořízená kompletně nová šindelová krytina, cibulová báň má krytinu plechovou. V roce 1844 postihl Jindřichov obrovský ničivý požár, který zasáhl také farní kostel. Za své vzala šindelová krytina a všechny krovy a žár roztavil i pět zvonů. Z této doby pochází současné krovy nad trojlodím a kněžištěm. Značně poškozená věž byla o něco málo snížena a završena novou střechou. V průběhu dalších několika málo let byla budova kostela, včetně věže vážně poškozená vichřicí, proto musela být znovu opravena. V roce 1871 je realizováno nové zastřešení věže, dle plánů architekta Gustava Meretta ve tvaru štíhlého jehlanu s vikýři po obvodě a s plechovou krytinou. V nezměněné podobě se dochovala dodnes. Do severní lodi je pořízen nový boční oltář se sochou sv. Jana Nepomuckého a další dva menší oltáře Božského srdce P. Marie a Ježíšova. V roce 1895 jsou pro kostel pořízeny nové varhany. V průběhu 20. století již neprobíhají na kostele žádné výrazné úpravy a opravy. V roce 1905 je rozšířen hřbitov kolem kostela. Kostel sv. Mikuláše v Jindřichově prošel během tří staletí několika stavebními úpravami, které ale nepotřely jeho základní ranně barokní hmotový rozvrh a výraz. 19. století vtisklo interiéru kostela pseudobarokní podobu vhodně kombinovanou s barokní strukturou stavby. V roce 2004 proběhla rekonstrukce věže a také jedné lodi kostela sv. Mikuláše a na podzim téhož roku byly spuštěny kostelní hodiny, které byly z části pořízeny z veřejné sbírky občanů Jindřichova. Při rekonstrukci věže byly v roce 2004 do kopule vloženy dokumenty ze současnosti obce jako „Odkaz budoucím generacím".

Tipy na výlet v obci Jindřichov a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Jindřichov

Počasí meteostanice Zlaté Hory - Ondřejovice

Vzdálenost meteostanice od obce Jindřichov: 12 km

Poslední data: 17.7.2024 16:20

Umístění: 476 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Zlaté Hory - Ondřejovice

Teplota
17,5
°C
Zdánlivá teplota
18,4
°C
Rosný bod
15,4
°C
Vlhkost
87,7
%
Denní srážky
1,8
mm/den
Osvit
74,8
W/m2
Atmosférický tlak
1015,5
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
1,2
m/s
Nárazový vítr
1,4
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Zlaté Hory - Ondřejovice

Dnes
16/20
°C
Zítra
14/22
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Jindřichov se také nachází

Arnultovice

Arnultovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Bartultovice

Bartultovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Bučávka

Bučávka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Damašek

Damašek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Dívčí Hrad

Dívčí Hrad

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 311

/
Dlouhá Voda

Dlouhá Voda

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Hejnov

Hejnov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Horní Povelice

Horní Povelice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Hynčice

Hynčice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Janov

Janov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (Z)
Počet obyvatel: 266

/
Liptaň

Liptaň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 465

/
Petrovice

Petrovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 146

/
Pitárné

Pitárné

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Rožmitál

Rožmitál

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Rudíkovy

Rudíkovy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Třemešná

Třemešná

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 889

/
Valštejn

Valštejn

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Vysoká

Vysoká

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 320

/
Zlaté Hory

Zlaté Hory

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 3 671

/ / / / / / / / / / / / / /

Reklama
Víte že?

Termály Losiny

Termály Losiny je ve vzdušné vzdálenosti 42 km od obce Jindřichov?

Jedinečný termální park Termály Losiny, který v České republice nemá obdoby, najdeme ve Velkých Losinách, nedaleko Šumperka.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Rychlebské stezky

Rychlebské stezky je ve vzdušné vzdálenosti 26 km od obce Jindřichov?

Rychlebské stezky v Černé Vodě jsou oblíbeným místem pro milovníky horských kol. Nabízí více než 70 km různorodých stezek, které jsou sjízdné i za deště.

Zlatokopecký skanzen - Zlatorudné mlýny

Zlatokopecký skanzen - Zlatorudné mlýny je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Jindřichov?

Zlaté Hory jsou slezské město ležící na severovýchodě okresu Jeseník při hranicích s Polskem na Zlatém potoce.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Název obce Jindřichov se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 6x?

Název obce Jindřichov v jednotlivých krajích: Karlovarský: 1x, Liberecký: 1x, Vysočina: 1x, Olomoucký: 2x, Moravskoslezský: 1x.

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Ski areál Příčná Zlaté Hory

Ski areál Příčná Zlaté Hory je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Jindřichov?

Ski Příčná je součástí sportovně rekreačního a kongresového centra s hotelem Bohemaland Zlaté Hory.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Opava

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Opava s 55 056 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 44 km?

Město Opava se nachází v Moravskoslezském kraji na řece Opavě ve Slezsku. Město Opava má v současné době celkem 8 městských částí:

UNESCO - Olomouc

UNESCO - Olomouc je ve vzdušné vzdálenosti 76 km od obce Jindřichov?

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci byl na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsán v roce 2000.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Jindřichov 580 mužů a 573 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Reklama